Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


Φυσιοθεραπεία, ή φυσικοθεραπεία, είναι ένα επάγγελμα υγείας, που αφορά την εκτίμηση, τη διατήρηση και την  αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας ολόκληρου του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος  ιατρικής φροντίδας ο οποίος μπορεί να εφαρμοστεί είτε απομονωμένα, είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές τεχνικές (ορθοπεδικές, χειρουργικές, καρδιολογικές κ.α.). Το αξιοσημείωτο είναι ότι η φυσιοθεραπεία συμπληρώνει αυτές τις τεχνικές με στόχο την γρήγορη και χωρίς επιπλοκές επαναφορά στην φυσιολογική δραστηριότητα.   
Η φυσιοθεραπεία είναι χρήσιμη στην διάγνωση και αποκατάσταση αρκετών παθήσεων όπως
·         Αθλητικές κακώσεις                       
·         Αυχενικό σύνδρομο
·         Οσφυαλγία-ισχιαλγία
·         Αρθρίτιδα
·         Νευρολογικές παθήσεις
·         Εργατικά τραύματα
·         Τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης
·         Καρδιοαναπνευστικών παθήσεων
·         Ρευματολογικών παθήσεων

Πως μπορεί να βοηθήσει η φυσιοθεραπεία ?

1) Προσδιορίζοντας την εστία του προβλήματος και θεραπεύοντας την αποκλειστικά
            Ο φυσιοθεραπευτής θεραπεύει αρκετές παθήσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές. Σε πολλές περιπτώσεις η αιτία του πόνου, ή της δυσλειτουργίας, είναι εμφανείς. Όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις  όπου τα συμπτώματα είναι αντιφατικά ή δύσκολο να τα περιγράψεις. Ο φυσιοθεραπευτής χρησιμοποιεί τα κατάλληλα τεστ  ώστε  να εντοπίσει την εστία του προβλήματος και να διαμορφώσει το κατάλληλο πρόγραμμα θεραπείας

2) Προσδιορίζοντας τις αιτίες και προδιαθεσικούς παράγοντες   
            Τον φυσιοθεραπευτή δεν τον ενδιαφέρει μόνο το πρόβλημα, αλλά οι παράγοντες που το δημιουργούν. Η λανθασμένη  στάση του σώματος, ή, η μυϊκή ανισορροπία, είναι κλασσικοί παράγοντες δημιουργίας παθολογικών καταστάσεων στην οσφυϊκή και αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία πόνου και μείωσης της κινητικότητας της περιοχής. Γνωρίζοντας λοιπόν τους προδιαθεσικούς παράγοντες  της πάθησης, μειώνονται οι πιθανότητες μίας μελλοντικής εμφάνισης.   

3) Θεραπεύοντας εργασιακά τραύματα ή αθλητικές κακώσεις
Ένας από τους κύριους στόχους ενός προγράμματος αποκατάστασης , είναι η άμεση επιστροφή στον εργασιακό, ή, στον αθλητικό χώρο όπως επίσης και οι συμβουλές για πρόληψη και αποφυγή μελλοντικών τραυματισμών.

4) Δημιουργώντας κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης προ- και μετεγχειρητικά 
            Ο φυσιοθεραπευτής είναι ζωτικό μέλος του ιατρικού επιτελείου στα προ-και μετεγχειρητικά προγράμματα θεραπείας, διότι η συμβολή του στην γρήγορη και άμεση κινητοποίηση των ασθενών είναι απαραίτητη. Έτσι η παραμονή στους νοσοκομειακούς χώρους  μειώνεται αρκετά και η επιστροφή στο σπίτι είναι άμεση.   

5) Συμβάλλοντας στην ποιοτικότερη ζωή των ατόμων με ειδικές ικανότητες
            Η εξειδικευμένη φυσιοθεραπεία βρίσκει την κατάλληλη εφαρμογή της. Τα άτομα με ειδικές ικανότητες χρειάζονται την φροντίδα, την αγάπη, τον σεβασμό και την αναγνώριση από όλους μας. Ο ρόλος μας σαν φυσιοθεραπευτές είναι πολλαπλός και ευαισθητοποιημένος. Προσφέρουμε λειτουργικό, κοινωνικό και ιατρικό έργο. Βοηθάμε συνανθρώπους μας με κινητικές, ή και διανοητικές ικανότητες, και είμαστε ένας συνδετικός κρίκος στην ένταξή τους ως ενεργά μέλη στην κοινωνία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου